Paarden en schade is een veel voorkomende combinatie. Door de eigen energie van het paard is een ongeluk zo gebeurd. Hierbij bestaat altijd de kans dat iets of iemand schade oploopt. Daarnaast kunnen paarden veel geld waard zijn, waardoor een verkeerde training, verzorging of medische behandeling letsel aan het paard en dus enorme financiële schade tot gevolg kan hebben.

In de praktijk kunnen o.a. de volgende situaties zich voordoen die aan een in hippisch recht gespecialiseerde paardenadvocaat worden voorgelegd:

Een paard breekt uit en tijdens deze escapade sloopt het paard het tuinmeubilair van de buren.

De bezitter van het paard is aansprakelijk.

Een pensionpaard wordt tijdens een manegeles ingezet als lespaard, waarbij de manegeruiter van het paard afvalt.

Alhoewel de manege niet de eigenaar is, is zij wel de beroeps-/bedrijfsmatige gebruiker van het paard en daarom aansprakelijk voor de schade. De manege ruiter zal een deel van de schade zelf moeten dragen aangezien er sprake is van eigen schuld. Door vrijwillig op een paard te stappen, aanvaard de ruiter de kans om van het paard te vallen en dus ook om letsel en/of schade op te lopen.

Tijdens het beleren op een trainingsstal, trapt het paard iemand.

De africhtingsstal is de beroeps-/bedrijfsmatige gebruiker van het paard en dus aansprakelijk.

Een paard wordt niet beter na een dierenartsbehandeling.

Een dierenarts heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting. De dierenarts moet zich inspannen voor een goede behandeling, maar is niet verplicht om een bepaald resultaat (een beter paard) te behalen. Een dierenarts is aansprakelijk als er sprake is van een beroepsfout.

Een paard bijt in de wei de deken van een ander paard kapot.

De bezitter van het bijtende paard is aansprakelijk. Het is echter wel lastig om aan te tonen dat het paard heeft gebeten en dat de deken hierdoor stuk is gegaan.

Rechtsbijstandverzekering?

Ook indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u wellicht gebruik maken van de dienstverlening van de hippisch recht advocaat van Reus Advocatuur. Voor meer informatie kunt u contact met de paardenadvocaat van kantoor opnemen: 0592- 269 881

Bent u benieuwed naar wat Reus Advocatuur voor u kan beteken? Lees dan verder op onze andere pagina's over Hippisch recht / Paardenzaken. Of maak een afspraak voor ons gratis spreekuur!